Coraz częściej zdarza się, ze młode
pary rezygnują całkowicie z alkoholu podczas wesela lub sprowadzają
jego obecność do całkowitego minimum. Trzeźwe wesela lub jedynie
odrobinę zakrapiane nutą aromatycznego alkoholu powoli staje się
standardem, tak jak i stawianie raczej na jakość niż ilość.
Czasy mocno oblewanych uroczystości
weselnych, podczas których to co musiało znaleźć się na stole w
pierwszej kolejności to wódka powoli odchodzą w archiwalne
zapomnienie. Być może i dobrze, gdyż utarty schemat wesela
wiejskiego to właśnie alkohol i tłuste mięsa, oczywiście
wodzirej i zespół znany z remizowych potańcówek. Nie ma w tym
absolutnie nic złego, wszystko zależy od samej młodej pary, ich
preferencji oraz osób, które zostały zaproszone na uroczystość.
To właśnie do ich preferencji
dobieramy nie tylko alkohol ale również menu. Jeśli wśród naszych
bliskich jest wielu miłośników musującego wina oraz lekkich dań
raczej wegetariańskich, nie odbierajmy im przyjemności spędzenia
wieczoru w atmosferze, która pozwoli czuć im się swobodnie i
dobrze.
Wesele to przecież czas wspólnej
biesiady i świętowania szczególnego dnia.
Inspiracje weselne- alkohole
W pierwszej kolejności należy
zaplanować alkohol pod kątem okoliczności, w trakcie których
będzie nam ono towarzyszyć. Jest to przede wszystkim oficjalne
powitanie pary młodej oraz gości. W tym wypadku konieczne jest
zaopatrzenie w szampana lub wino musujące. Liczba butelek powinna
być przeliczona na liczbę zaproszonych gości.
Drugi punkt to uroczyste kolacje i
obiady. W tym wypadku częściej podajemy wino niż wódkę, jednak
jak wynika z tradycji żadnego z obu trunków na stole nie powinno
zabraknąć. W kwestii wina zdania są podzielone, z uwagi na gusta i
smaki. Sztywne zasady doboru wina do dań serwowanych podczas kolacji
słabną jeśli gość lubi wyłącznie wina słodkie lub wytrawne, a
kwestią marginalną staje się to czy na talerzu spoczywa kurczak,
zielenina, łosoś czy tiramisu.
Pierwotna zasada doboru wina do rodzaju
serwowanej potrawy była jasna- wina wytrawne i półwytrawne
podajemy do dań cięższych, głównie mięs, w zależności od ich
rodzaju- mięso białe- białe wino, mięsa czerwone- wina czerwone.
Nuty słodkie i półsłodkie podawane z deserami. W kwestii sałatek
i dań komponowanych na bazie zieleniny również lepiej podawać
wina białe, lekko słodkie lub wytrawne. Szampan i wino musujące
najlepiej sprawdza się przy każdej okazji.

Na weselnym stole nierzadko pojawiają
się piwa. W tym wypadku, z uwagi na polski rynek, ich wybór
pozostawia wiele możliwości. Mogą to być piwa popularne na rynku,
raczej jasne, najczęściej spotykane na barowych kranach. Mogą to
być również piwa kraftowe, lub pochodzące z nieco mniejszych
browarów. Niekoniecznie muszą to być piwa butelkowe czy puszkowe,
popularnym zabiegiem podczas wesel jest wynajęcie kegów i
postawienie beczek z piwem. Podobny zabieg spotykany jest w
kontekście wina (wino beczkowe przechowywane w odpowiedniej
temperaturze jest chłodne i idealnie sprawdza się podczas letnich
upalnych wesel).
Wśród gości zawsze znajdą się
miłośnicy mocnego alkoholu lub bardziej stonowanych trunków-
kolorowych alkoholi. W tym wypadku warto zorganizować specjalny
stół, przy którym znajdą się zarówno szkockie whiskey, burbon,
rum, gin czy gęsta brandy.
Jeśli nie interesuje Cie wódka na
weselu lub traktujesz ja marginalnie jako element dodatkowy,
okazjonalny raczej w postaci nagrody lub upominków dla gości,
alkohol możesz dopasować bezpośrednio do aranżacji weselnej.
Jeśli uroczystość planowana jest w klimacie amerykańskim na stole
nie może zabraknąć amerykańskiego piwa Budweiser czy bourbonu
pochodzącego z kukurydzianych destylatów, dojrzewających w
dębowych beczkach. W przypadku ślubów azjatyckich nasze
skojarzenia kierujemy na sake, którego winem nie można nazwać z
uwagi na ryżową bazę, bliżej mu do piwa.
Swoje charakterystyczne trunki mają
również kraje Skandynawskie, czy gorące Śródziemnomorskie.
Również w Polsce, która najczęściej kojarzona jest z wódką
występuje inny alkohol, który coraz częściej degustowany jest
podczas różnych okazji, mianowicie miód pitny.
W zależności od rodzaju występuje on
w różnych wersjach- od słodkiej po wytrawną, może być podawany
zarówno do dań głównych, jak i deserów, a z uwagi na tradycję
staropolską doskonale sprawdzi się na klasycznym weselu w klimacie
bardziej folkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz